Press "Enter" to skip to content

Χημικές ουσίες που περιέχονται σε πλαστικά αποδυναμώνουν τα δόντια

Χημικές ουσίες που περιέχονται σε πλαστικά αποδυναμώνουν τα δόντια

Η έκθεση σε χημικές ουσίες που περιέχονται σε πλαστικά και μυκητοκτόνα μπορεί να αποδυναμώσει μη αναστρέψιμα τα δόντια των παιδιών

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, η σχολαστική στοματική υγιεινή και οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν αναμφίβολα τα κυριότερα όπλα μας στη μάχη ενάντια στην τερηδόνα και άλλες παθήσεις των δοντιών. Δυστυχώς όμως –εκ κατασκευής– κάποιοι από εμάς είναι πιο ευάλωτοι σε οδοντικά προβλήματα. Πολλές φορές η ζημιά έχει γίνει, όχι απλά προτού ανατείλουν τα νεογιλά μας δόντια, αλλά προτού καν εμείς οι ίδιοι αντικρίσουμε τον κόσμο.

Το σμάλτο των δοντιών αρχίζει να σχηματίζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ η ανάπτυξή του ολοκληρώνεται στην ηλικία των 5 ετών. Σε αντίθεση με τα οστά, το σμάλτο δεν αναγεννιέται και η όποια βλάβη του είναι μη αναστρέψιμη γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η προστασία του από τη διάβρωση και η διασφάλιση της σωστής ανάπτυξής του ήδη από τη μήτρα της μητέρας μας.

Κατά την περίοδο σχηματισμού του σμάλτου, διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξή του και να οδηγήσουν στην λεγόμενη υπενασβεστίωση. Η Υπενασβεστίωση Γομφίων και Κοπτήρων (Molar incisor hypermineralisation MIH) είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη επαρκούς ποσότητας μετάλλων στο σμάλτο, με αποτέλεσμα να είναι πιο αποδυναμωμένο και εκτεθειμένο σε διαβρωτικούς παράγοντες. Πρόκειται για μια δομική βλάβη των δοντιών που εμφανίζεται υπό τη μορφή κηλίδων που προκαλούν ευαισθησία και διαγιγνώσκεται σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών σε ποσοστό 18%.

Ανάμεσα στους παράγοντες που σχετίζονται με την πρόκληση υπενασβεστίωσης, είναι και οι λεγόμενοι ενδοκρινείς διαταράκτες, χημικές ενώσεις που μιμούνται τις φυσικές ορμόνες και διαταράσσουν τη λειτουργία τους. Ειδικά μία εξ αυτών, η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για πολλά ζητήματα υγείας. Σε πρόσφατο ευρωπαϊκό ενδοκρινολογικό συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας, τα οποία αποδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε ενδοκρινείς διαταράκτες και την υπενασβεστίωση.

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκε για 30 μέρες (από τη γέννηση ως τη συμπλήρωση ενός μήνα) σε ποντίκια δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό με μια άλλη χημική ουσία (vinclozolin) που χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο σε αμπέλια και οπωρώνες. Οι ημερήσιες δόσεις ήταν ισοδύναμες με μια μέση τυπική ανθρώπινη έκθεση στις ουσίες αυτές. Στο σμάλτο των ποντικιών παρατηρήθηκαν παρόμοιες βλάβες όπως και στους ανθρώπους. Αν και ο πλήρης μηχανισμός δράσης παραμένει άγνωστος, πιστεύεται ότι υπεύθυνη είναι η αντιανδρογόνος δράση των ΒΡΑ και vinclozolin, ακριβώς επειδή στην περίοδο δημιουργίας των δοντιών, ενεργό ρόλο παίζουν οι ορμόνες του φύλου, ειδικά δε οι ανδρικές, που ενισχύουν την ανάπτυξη και την εναπόθεση ασβεστίου στο σμάλτο.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Katia Jedeon: «Ένας τρόπος να μειώσουμε το κίνδυνο αποδυνάμωσης του σμάλτου, είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης μας σε ενδοκρινείς διαταράκτες στα πρώτα κρίσιμα στάδια της ζωής μας».

via

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.