Press "Enter" to skip to content

Τι είναι το μπούκοβο;

Τι είναι το μπούκοβο;

Τι είναι το μπούκοβο, το μπαχαρικό που είναι τόσο διαδεδομένο στη βόρεια Ελλάδα;

To μπούκοβο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα, είναι πιο συνηθισμένο στις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και έχει φανατικούς οπαδούς!

Το μπούκοβο προέρχεται από κόκκινες πιπεριές, είτε γλυκές είτε καυτερές, που αποξηραίνονται κι έπειτα θρυμματίζονται. Έτσι, πέρα από το καυτερό μπούκοβο, υπάρχει και το γλυκό – κάτι που δε γνωρίζει πολύς κόσμος!

Από πού πήρε το όνομά του;

Θεωρείται ότι το μπαχαρικό αυτό πήρε το όνομά του από το χωριό Bukovo, στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη bukva, που σημαίνει «οξιά» και οφείλεται στο δάσος με οξιές που βρισκόταν γύρω από το χωριό.

Λέγεται ότι σε ένα παρακείμενο μοναστήρι, ένας μοναχός καλλιεργούσε ένα είδος κόκκινης καυτερής πιπεριάς, από την οποία προήλθε το μπαχαρικό.

Στις σλαβικές γλώσσες λέγεται «bukovka» και στην Ελλάδα διατήρησε το όνομα του χωριού που συνδέθηκε με την καταγωγή του: «μπούκοβο».

Πού χρησιμοποιείται το μπούκοβο;

Η γεύση του είναι πικάντικη, αλλά ευχάριστη. Είναι καυτερό, όχι όμως όσο το τσίλι, και προσδίδει στα φαγητά χρώμα και άρωμα.

Το μπούκοβο χρησιμοποιείται συνήθως σε κρέατα και σάλτσες, καθώς επίσης και σε σούπες, ακόμη και σε σαλάτες (σε ντρέσινγκ). Στις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει συνήθως ως επιλογή για να συνοδεύσει το πιτόγυρο, τη φέτα που σερβίρεται ψημένη σε αλουμινόχαρτο και φυσικά το «μπουγιουρντί».

Σε γενικές γραμμές, το μπούκοβο ταιριάζει φανταστικά με πολλά χειμωνιάτικα πιάτα, και ιδίως με τη φασολάδα, δίνοντάς της μια πιο έντονη γεύση. Μπορείτε, επίσης, να το προσθέσετε στον πατσά, στον τραχανά και στο λάχανο τουρσί!

Τι να προσέξετε κατά τη χρήση του

Δύο πράγματα πρέπει κυρίως να προσέξετε, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το μπούκοβο στη μαγειρική σας:

  1. Πρώτα απ’ όλα, δοκιμάστε το σε μικρές ποσότητες. Έτσι θα καταλάβετε πόσο θέλετε να χρησιμοποιείτε, χωρίς να… το παρακάνετε!
  2. Μην πλησιάσετε τα χέρια στο πρόσωπό σας, εάν το πιάσετε με τα δάχτυλα.

Τέλος, ας μη συγχέεται το μπούκοβο με άλλα είδη, όπως το τσίλι, το καγιέν και την πάπρικα!