Press "Enter" to skip to content

10+1 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεσαι με άλλους

10+1 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεσαι με άλλους

1. Προϊόντα ομορφιάς και μακιγιάζ

Η χρήση προϊόντων μακιγιάζ κάποιου άλλου ατόμου ενέχει πολλούς κινδύνους μετάδοσης βακτηριδίων, με επακόλουθο την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών και δερματίτιδων. Τα πιο επίφοβα προϊόντα είναι αυτά που αφορούν στα μάτια, καθώς είναι πολύ εύκολο να μολυνθούμε με επιπεφυκίτιδα. Από τα κραγιόν μπορεί να μεταδοθεί ο επιχείλιος έρπης ενώ τα πινέλα και οι κρέμες σε βαζάκια μπορεί να είναι φορείς βακτηρίων, όπως ο σταφυλόκοκκος.

2. Ξυραφάκια

Το ξύρισμα προκαλεί μικροεκδορές στο δέρμα που, αν και αόρατες, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν πύλη εισόδου βακτηρίων και μυκήτων και να προκαλέσουν θυλακίτιδες, κονδυλώματα και δερματικές μολύνσεις. Αν μάλιστα υπάρχει στο ξυραφάκι αίμα από προηγούμενο κόψιμο, μπορούν να μεταδοθούν ακόμη και ιοί του αίματος, όπως της ηπατίτιδας.

3. Οδοντόβουρτσα

Οι λόγοι εδώ είναι λίγο-πολύ ευνόητοι. Το μικροβιακό φορτίο μιας οδοντόβουρτσας μπορεί να είναι πολύ μεγάλο και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από μολύνσεις είναι όσοι έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχουν από ουλίτιδα.

4. Ακουστικά «ψείρες»

Τα ακουστικά εμποδίζουν την έξοδο της κυψελίδας («κερί») από τα αυτιά και εγκλωβίζουν την υγρασία και τη ζέστη, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Επίσης μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια από επιφάνειες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή. Όταν μοιραζόμαστε τα ακουστικά με κάποιο άλλο άτομο, διπλασιάζουμε τη μικροβιακή χλωρίδα στα αυτιά μας.

5. Χτένες και βούρτσες μαλλιών

Αν δεν είναι καλά καθαρισμένες, οι χτένες και οι βούρτσες μαλλιών έχουν συγκεντρώσει πολλά νεκρά κύτταρα και έλαια από το δέρμα του κεφαλιού. Η «λίγδα» είναι μεν αηδιαστική, αλλά είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να μας βρει, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμη και ψείρες του τριχωτού της κεφαλής ή ψώρα. Το ίδιο ισχύει και για τα καπέλα.

6. Αποσμητικό σε μορφή stick ή roll on

Νεκρά κύτταρα του σώματος και κατάλοιπα από τη διάσπαση του ιδρώτα είναι πιθανόν να βρίσκονται στο αποσμητικό. Τα αποσμητικά σε μορφή roll on είναι –λόγω της κολλώδους υφής τους– πιο επικίνδυνα για μολύνσεις απ’ ό,τι τα αποσμητικά σε μορφή stick.

7. Σαπούνι

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ακόμη και το σαπούνι μπορεί να αποτελέσει πηγή μολύνσεων. Επειδή δεν προλαβαίνει να στεγνώσει τελείως μεταξύ των χρήσεων , συσσωρεύονται μύκητες και βακτήρια που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν εξαιτίας της υγρασίας. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερα τα υγρά σαπούνια από τις μπάρες σαπουνιού.

8. Πετσέτα

Μια νωπή πετσέτα –ιδίως σε υγρά μπάνια που δεν αερίζονται επαρκώς– ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων, μυκήτων και μούχλας. Αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για πολλές δερματικές παθήσεις, όπως ακμή, μυκητιάσεις μέχρι και επιπεφυκίτιδα. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα σφουγγάρια σώματος.

9. Νυχοκόπτης και λίμες νυχιών

Μπορεί να μεταφέρουν μύκητες και να προκαλέσουν ονυχομυκητιάσεις ή να μεταδώσουν τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και να προκαλέσουν κονδυλώματα.

10. Σκουλαρίκια

Εάν δεν έχουν απολυμανθεί πρώτα, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθούν, μέσω μικροτραυματισμών του δέρματος, ασθένειες του αίματος και να προκληθούν μολύνσεις.

11. Ερωτικά βοηθήματα και παιχνίδια

Οι λόγοι εδώ είναι προφανείς. Αν δεν είμαστε σχολαστικοί με την καθαριότητα και υπεύθυνοι για τη σεξουαλική μας υγεία, κινδυνεύουμε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, τριχομονάδες,σύφιλη κ.α.) και ιούς (HPV, HIV).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.