Press "Enter" to skip to content

20 περίεργες συμπεριφορές των κατοικιδίων και η εξήγησή τους

Last updated on 22 Μαρτίου 2020

Ίσως μας φαίνονται ακατανόητες, αλλόκοτες, αδικαιολόγητες. Πιθανόν να μας εκπλήσσουν, να μας παραξενεύουν, να μας προβληματίζουν. Ποιες είναι αυτές οι περίεργες συμπεριφορές των τετράποδων φίλων μας;

20 περίεργες συμπεριφορές των τετράποδων κατοικιδίων και η εξήγησή τους

1) Γιατί οι γάτες μισούν το μπάνιο;

Είναι γνωστό ότι οι γάτες μισούν το νερό, σε αντίθεση με τα σκυλιά που συνήθως τους αρέσει. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι η γούνα τους αργεί περισσότερο να στεγνώσει και δεν τους αρέσει να παραμένουν μούσκεμα στάζοντας, ούτε απολαμβάνουν την αίσθηση να μην πατάνε σε στέρεη επιφάνεια. Επιπλέον, τα περισσότερα σκυλιά εξοικειώνονται με το νερό και το μπάνιο από κουτάβια, κάτι που δεν ισχύει για τις γάτες, ενώ τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ράτσες σκυλιών προσαρμοσμένες κατάλληλα για κολύμπι όπως π.χ. το Ιρλανδέζικο κυνηγόσκυλο (Irish water spaniel).

2) Γιατί οι γάτες τεντώνονται τόσο πολύ;

Ο λόγος για τον οποίο οι γάτες τεντώνονται είναι κατά βάση ο ίδιος για τον οποίο και εμείς οι άνθρωποι τεντωνόμαστε όταν ξυπνάμε ή κάνουμε διατάσεις κατά την άσκηση: αισθανόμαστε καλύτερα και ξεπιανόμαστε καθώς αυξάνεται η κυκλοφοριακή πίεση και συνεπώς και η ροή του αίματος στους μύες και τον εγκέφαλο. Επίσης είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούν τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα μας όσο παραμένουμε αδρανείς. Το γιατί τεντώνονται τόσο πολύ οφείλεται στο ότι κοιμούνται 12 με 16 ώρες την ημέρα και, λόγω της πολύωρης ακινησίας η πίεση του αίματος πέφτει. Οπότε, με τα τεντώματα ενεργοποιούν τους μύες και είναι έτοιμες για δράση!

3) Γιατί τα σκυλιά κάνουν κύκλους προτού ξαπλώσουν;

Πολλές φορές τα σκυλιά διαγράφουν κύκλους πριν να ξαπλώσουν για να κοιμηθούν. Αυτή η περίεργη συμπεριφορά είναι γραμμένη στα γονίδιά τους ήδη από τις προϊστορικές εποχές. Οι άγριοι πρόγονοί τους, προτού εξημερωθούν, έλεγχαν με αυτόν τον τρόπο αν είναι ασφαλές το μέρος και αν υπάρχουν φίδια ή άλλα επικίνδυνα ζώα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο έστρωναν το γρασίδι και τα χόρτα κάνοντας την επιφάνεια πιο επίπεδη και οριοθετούσαν την περιοχή τους.

4) Γιατί τα σκυλιά αφοδεύουν κατά μήκος του άξονα βορρά-νότου;

Μετά από διετή έρευνα για τις συνήθειες αφόδευσης 70 σκυλιών από 57 διαφορετικές ράτσες, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά την αφόδευση τα σκυλιά προτιμούσαν να ευθυγραμμίζουν το σώμα τους στη διεύθυνση βορρά-νότου του μαγνητικού πεδίου της γης ενώ απέφευγαν τον άξονα ανατολής-δύσης. Ο λόγος για τον οποίο δείχνουν αυτήν την προτίμηση παραμένει αδιευκρίνιστος, όπως και ο τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά αντιλαμβάνονται -εάν όντως αισθάνονται- το μαγνητικό πεδίο.

5) Γιατί οι γάτες θάβουν τις ακαθαρσίες τους;

Η συνήθεια αυτή των γατιών αποτελεί προληπτικό μέτρο και ένδειξη υποταγής. Και αυτό επειδή έξω στη φύση τα αρπακτικά ζώα μπορούν πολύ εύκολα να ανιχνεύσουν τη μυρωδιά από τα ούρα και τα περιττώματα μιας γάτας. Για αυτό το λόγο, προκειμένου να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους και εκνευρίσουν τα πιο κυρίαρχα ζώα της περιοχής, οι μικρότερες και πιο αδύναμες γάτες που είναι πιο υποτακτικές, θάβουν τις ακαθαρσίες τους. Αυτό, αντίθετα, δε συμβαίνει με τα μεγαλύτερα και κυρίαρχα αιλουροειδή, όπως οι τίγρεις. Στις οικόσιτες γάτες αυτό πιθανόν σημαίνει ότι βλέπουν τον εαυτό τους υποδεέστερο σε σχέση με τον ιδιοκτήτη τους.

20 περίεργες συμπεριφορές των τετράποδων κατοικιδίων και η εξήγησή τους

6) Γιατί οι γάτες φέρνουν στο σπίτι νεκρά ζώα;

Ακόμη κι αν δεν τους λείπει το φαγητό, πολλές φορές οι γάτες επιστρέφουν σπίτι με λάφυρα από τις εξορμήσεις τους: κάποιο ποντίκι, πουλάκι ή άλλο θήραμα που έχουν σκοτώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες είναι γεννημένες κυνηγοί, ακόμη και αν εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο πριν 10.000 χρόνια έχουν ακόμη το ένστικτο του κυνηγού. Εάν έχουν μικρά, αυτός είναι ένας τρόπος να μεταδώσουν στους απογόνους τους τη σοφία και τις γνώσεις τους πάνω στο κυνήγι, ενώ δεν είναι διόλου απίθανο εάν η γατούλα σας κουβαλά νεκρά ζώα επιστρέφοντας στο σπίτι, να θέλει με αυτόν, το δικό της τρόπο, να σας ευχαριστήσει για το φαγητό που της παρέχετε!

7) Γιατί τα σκυλιά δεν κάνει να φάνε σοκολάτα;

Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη, δύο διεγερτικές ουσίες που είναι επικίνδυνες και τοξικές για τα σκυλιά αφού μπορεί να προκαλέσουν έντονη σιελόρροια, εμετό, διάρροια, νευρικότητα, ανησυχία και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κακή αιματική κυκλοφορία και πτώση της θερμοκρασίας. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί λήθαργος, μυϊκός σπασμός, ακόμη και κώμα.

8) Γιατί οι γάτες αγαπούν τα κουτιά;

Οι γάτες λατρεύουν να μπαίνουν σε κουτιά και χαρτόκουτα και γενικά δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση για μικρούς, περιορισμένους και εσώκλειστους χώρους επειδή τους παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας. Είναι μια καθαρά ενστικτώδης συμπεριφορά: από τη μια, αυτή η κρυψώνα τις προφυλάσσει από αρπακτικά, και από την άλλη, τους προσφέρει τη δυνατότητα να παραμονεύουν τη λεία τους χωρίς να φαίνονται.

9) Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Και τα σκυλιά ιδρώνουν, αλλά διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες μόνο στις πατούσες και στη μύτη τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έχουμε ιδρωτοποιούς αδένες κατανεμημένους σε όλο το σώμα μας. Αυτό τα καθιστά πιο ευαίσθητα στη ζέστη, καθώς ο ιδρώτας από τα πέλματα μόνο δεν αρκεί για να τα δροσίσει. Για αυτό το λόγο, τα σκυλιά λαχανιάζουν και βγάζουν έξω τη γλώσσα τους βαριανασαίνοντας. Καθώς το νερό εξατμίζεται από τη γλώσσα, τις ρινικές διόδους και τα πνευμόνια τους, καταφέρνουν να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

10) Γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τα οπίσθια των άλλων σκυλιών;

Στα σκυλιά υπάρχουν πρωκτικοί αδένες που εκκρίνουν ένα μείγμα πτητικών χημικών ουσιών (τριμεθυλαμίνη, προπιονικό οξύ, βουτυρικό οξύ κ.α.) με χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτή η μυρωδιά αποτελεί στην ουσία το προσωπικό στίγμα του κάθε σκυλιού. Η συνήθεια των σκυλιών να ρουθουνίζουν στα «πισινά» άλλων σκυλιών είναι μέρος της επικοινωνίας τους και τρόπος αναγνώρισης, καθώς αντιστοιχούν σε κάθε μοναδική μυρωδιά ένα συγκεκριμένο τετράποδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκυλιά συγκεντρώνουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους κυρίως μέσω της όσφρησής τους η οποία είναι 10.000 ως 100.000 πιο οξεία από την ανθρώπινη.

11) Γιατί τα σκυλιά τρώνε περιττώματα;

Αυτή η αηδιαστική κατ’ εμάς συμπεριφορά των σκυλιών, η κοπροφαγία όπως ονομάζεται, μπορεί να έχει ως αιτία κάποια ιατρική πάθηση όπως ο διαβήτης, το σύνδρομο Cushing, πεπτική δυσλειτουργία ή διατροφή ελλιπή σε θρεπτικά στοιχεία. Πολλές φορές ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο υγιή κατά τα άλλα σκυλιά να τρώνε περιττώματα, είτε δικά τους είτε άλλων ζώων. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση να αποτελεί αυτή η συμπεριφορά των σκυλιών κατάλοιπο από την εποχή που ήταν κουτάβια, τότε που η μητέρα τους έγλειφε την περιγεννητική τους περιοχή για να διεγείρει τα αντανακλαστικά της ούρησης και της αφόδευσης, και στη συνέχεια έτρωγε τα κόπρανα προκειμένου να διατηρήσει καθαρή τη φωλιά αλλά και να μην προσελκύσει μέσω της μυρωδιάς διάφορα αρπακτικά. Στην ενήλικη ζωή τους, τα σκυλιά μπορεί να εκδηλώσουν αυτήν την συμπεριφορά όταν είναι στρεσαρισμένα, όταν βαριούνται ή όταν νιώθουν παραμελημένα και θέλουν να τραβήξουν την προσοχή μας.

12) Είναι οι γάτες πιο έξυπνες από τα σκυλιά;

Η επιστήμη δεν έχει σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα οπότε οι απανταχού γατόφιλοι και κυνόφιλοι μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ανωτερότητα της κάθε φυλής. Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλος μιας γάτας αποτελεί το 0.9% της συνολικής μάζας του σώματός της σε σύγκριση με το 1.2% του εγκεφάλου ενός σκυλιού κατά μέσο όρο. Από την άλλη, οι γάτες έχουν 300 εκατομμύρια νευρώνες στον εγκεφαλικό τους φλοιό –η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των πληροφοριών, ενώ οι σκύλοι 160 εκατομμύρια νευρώνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ενός πειράματος στο οποίο γάτες και σκύλοι έπρεπε να λύσουν κάποιο γρίφο για να λάβουν τροφή. Όταν ο γρίφος ήταν δυσεπίλυτος, τα σκυλιά προσέφευγαν στους ανθρώπους για βοήθεια, όχι όμως και οι γάτες. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κάποια απόδειξη ευφυΐας, αλλά είναι το φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο τουλάχιστον 20.000 χρόνια νωρίτερα από τις γάτες και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους.

13) Γιατί τα σκυλιά κουνάνε την ουρά τους;

Το κούνημα της ουράς είναι για τα σκυλιά μια μορφή επικοινωνίας και οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε συνδέσει με την εκδήλωση χαράς. Έρευνα του 2007 έδειξε ότι έχει σημασία αν το κούνημα της ουράς έχει κλίση προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά του σώματος του σκύλου. Εάν γέρνει προς τα δεξιά φανερώνει θετικά συναισθήματα, ενώ προς τα αριστερά, αρνητικά. Πιθανότατα αυτή η διαφοροποίηση σχετίζεται με τις διαφορές ανάμεσα στο δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του σκύλου. Η κατεβασμένη «ουρά στα σκέλια» υποδηλώνει φόβο, ενώ μια τεντωμένη, όρθια και άκαμπτη ουρά είναι σημάδι έντασης και ετοιμότητας.

20 περίεργες συμπεριφορές των τετράποδων κατοικιδίων και η εξήγησή τους

14) Γιατί τα σκυλιά κυνηγούν την ουρά τους;

Το δάγκωμα ενός ψύλλου ή η φαγούρα από ένα τσίμπημα εντόμου θα ήταν οι εύλογες απαντήσεις, όσο περίεργο όμως και να ακούγεται, πολλές φορές τα σκυλιά κυνηγούν την ουρά τους σα μια ασχολία, απλά και μόνο… για να περάσει η ώρα. Αυτή η συνήθεια έχει τις ρίζες της στην εποχή που τα σκυλιά δεν είχαν ακόμα εξημερωθεί και μια κινούμενη ουρά στο οπτικό τους πεδίο ήταν αρκετή για να τα θέσει σε κίνηση. Πάντως πολλά σκυλιά μπορεί να γίνουν εμμονικά με αυτήν τη συμπεριφορά και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που εμφανίζεται πιο συχνά σε ντροπαλά σκυλιά και σε αυτά που έχουν απομακρυνθεί πολύ νωρίς από τη μητέρα τους.

15) Γιατί οι γάτες κάνουν αυτήν την χαρακτηριστική κίνηση σα να ζυμώνουν;

Οι μαλάξεις που κάνουν οι γάτες με τα πατουσάκια τους πάνω σας ή στο στρώμα τους προτού ξαπλώσουν είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά από τον καιρό που θήλαζαν και «ζύμωναν» τη θηλή της μητέρας τους για να αυξήσουν τη ροή του γάλακτος. Επίσης είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γάτες στην άγρια φύση έστρωναν τα χόρτα για να φτιάξουν φωλιά και να μαλακώσουν το σημείο. Τέλος, ενδεχομένως να αποτελούν και μια μορφή διατάσεων για τις γάτες.

16) Γιατί οι γάτες είναι τόσο επιλεκτικές με το φαγητό;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Neuroscience, οι γάτες γεύονται τις πικρές γεύσεις με διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους, αφού οι υποδοχείς στη γλώσσα τους έχουν διαφορετική ευαισθησία σε διαφορετικές ουσίες, και αυτό μπορεί να ευθύνεται για τις επιλεκτικές τους διατροφικές τους συνήθειες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λόγω μιας μετάλλαξης δεν αντιλαμβάνονται την αίσθηση του γλυκού. Επίσης, τα ευρήματα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2016 στο περιοδικό Royal Society Open Science Journal, έδειξαν ότι οι γάτες με κάποιον μαγικό τρόπο, μπορούν να ανιχνεύσουν την αναλογία θρεπτικών στοιχείων στο φαγητό τους και αναλόγως να το προτιμήσουν ή να το απορρίψουν (η ιδανική αναλογία πρωτεΐνης-λιπαρών είναι 1 προς 0.4). Καλό είναι λοιπόν, να έχετε κατά νου αυτά τα δεδομένα προτού βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τη γάτα σας ιδιότροπη και σνομπ!

17) Γιατί οι γάτες προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους;

Όλοι ξέρουμε από την εμπειρία μας πως όταν μια γάτα πηδάει από ένα μεγάλο ύψος καταφέρνει πάντα να προσγειώνεται με χάρη στα τέσσερα της πόδια. Μάλιστα, τη δεξιότητα αυτή την έχουν ήδη αποκτήσει πριν να συμπληρώσουν εφτά εβδομάδες ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή από φυσικής κατασκευής οι γάτες είναι φτιαγμένες για άλματα: έχουν εξαιρετική αίσθηση της ισορροπίας που οφείλεται στο αναπτυγμένο αιθουσαίο σύστημα (ο μηχανισμός ισορροπίας του σώματος που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού), διαθέτουν ιδιαίτερα εύκαμπτα και ελαφριά οστά στη ραχοκοκαλιά με περισσότερους σπονδύλους απ’ ότι ο άνθρωπος, που τους επιτρέπει να στριφογυρίζουν εύκολα το σώμα τους, και ακολουθούν τεχνικές για να μειώσουν την ισχύ της πρόσκρουσης όπως το να απλώνουν το κορμί τους στον αέρα αυξάνοντας την αντίσταση του αέρα και μειώνοντας την ταχύτητα πτώσης.

18) Γιατί οι γάτες ανασηκώνουν τον πισινό τους;

Πολλές φορές οι γάτες ανασηκώνουν το πίσω μέρος της ράχης τους και χαμηλώνουν το μπροστινό μέρος, υψώνοντας έτσι τα οπίσθιά τους. Εάν η γάτα σας πάρει αυτήν τη στάση ενώ την χαϊδεύετε, σημαίνει ότι το απολαμβάνει και ότι έχετε πετύχει διάνα στο σωστό σημείο. Αυτή η στάση έχει και σεξουαλικό χαρακτήρα, καθώς την λαμβάνουν οι θηλυκές γάτες όταν θέλουν να στείλουν μήνυμα στις αρσενικές ότι είναι έτοιμες για ζευγάρωμα.

19) Βλέπουν όνειρα τα σκυλιά;

Και τα σκυλιά ονειρεύονται αφού όταν κοιμούνται περνούν από στάδια ύπνου παρόμοια με τα δικά μας. Μελετώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα σκυλιών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι ποσοστό 23% του ύπνου τους αποτελεί το βαθύ στάδιο του ύπνου και 12% το στάδιο REM (όπου συνήθως βλέπουμε τα όνειρα). Το περιεχόμενο των ονείρων των σκυλιών είναι άγνωστο, αλλά σίγουρα σχετίζεται με την καθημερινή τους ζωή και συνήθειες, ίσως να ποικίλει από μια λιχουδιά μέχρι το κυνήγι εισβολέων. Σύμφωνα πάντως με επιστήμονες του Χάρβαρντ, είναι πολύ πιθανό τα σκυλιά να ονειρεύονται τους ιδιοκτήτες τους ή κάτι από τη συμπεριφορά τους που τα ευχαριστεί ή τα ενοχλεί.

20) Γιατί οι γάτες τρίβονται πάνω σου και σε σπρώχνουν;

Με τη συμπεριφορά αυτή οι γάτες εκδηλώνουν την αγάπη και το δέσιμό τους προς τον άτομο πάνω στο οποίο τρίβονται. Στο κεφάλι, πάνω από τα μάτια τους, έχουν αδένες που εκκρίνουν το προσωπικό τους άρωμα. Όταν, λοιπόν, μια γάτα σπρώχνει το κεφάλι της ή το μάγουλό της πάνω σου, σου μεταφέρει την προσωπική της μυρωδιά και σου δείχνει ότι σε θεωρεί μέλος της κοινωνικής της ομάδας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.