Press "Enter" to skip to content

Οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν τη Σομαλία

Last updated on 26 Μαρτίου 2015

Το Κέρας της Αφρικής βρίσκεται για ακόμη μία φορά αντιμέτωπο με το λιμό. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την ξηρασία αλλά και από την πολιτική αστάθεια στη Σομαλία, αναζητούν καταφύγιο στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στην Αιθιοπία και την Κένυα, ενώ ακόμα περισσότεροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην σπαρασσόμενη Σομαλία.

Ανταποκρινόμενοι στην κρίση, το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου από κοινού παρεμβαίνει σήμερα στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα, 3 χώρες που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της καταστροφής. Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου ήδη λειτουργούν προγράμματα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη αλλά και αντιμετώπισης της ξηρασίας.

Πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Κένυα οι Γιατροί του Κόσμου έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στην περιοχή Dadaab με έμφαση σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 5 ετών. Παράλληλα, υποστηρίζουν δέκα περιφερειακά κέντρα υγείας.

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αιθιοπία, ιατρικές ομάδες των Γιατρών του Κόσμου βρίσκονται σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στο Dolo Ado, όπου συνωθούνται περισσότερα από 70.000 άτομα.

Στη Σομαλία, όπου ήδη λειτουργούσαν 5 κέντρα υγείας μητέρας παιδιού, οι Γιατροί του Κόσμου διασφαλίζουν την παροχή φαρμάκων, εμβολίων και ιατρικού εξοπλισμού, την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και την μετάδοση επαγγελματικών δεξιοτήτων στις τοπικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Σημειώνεται ότι περισσότερες από 10.000 έγκυες γυναίκες και 40.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, που έχουν εκτοπιστεί και ζουν σε καταυλισμούς που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, επωφελούνται από τις δράσεις που υλοποιούνται.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, παρά τη δεινή οικονομική κρίση που μας επιβάλλει να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας στην πατρίδα, νιώθουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε έμπρακτα την κοινή δράση όλων των αδελφών των οργανώσεων των Γιατρών του Κόσμου στο Κέρας, έστω και με τις μικρές μας δυνάμεις.

Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για μια αμιγώς ελληνική ιατρική παρουσία, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη δράση στα πλαίσια του Διεθνούς Τμήματος, δράση που θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα με τη βοήθεια όπως πάντα όλων των πολιτών που πάντα μας στηρίζουν.
Βοηθήστε μας για να βοηθήσουμε :

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217

(IBAN: GR2701101410000014129611217)

ALPHA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401

(IBAN: GR0601401990199002002002401)

 Γιατροί του Κόσμου

 Σαπφούς 12, Αθήνα
 Τηλ. Επικοινωνίας : 210 3213150

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

 Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια συνεχούς δράσης το 2011, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των αποστολών, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.