Last updated on 19 Μαρτίου 2015
Σύμφωνα με την μετα-ανάλυση, για να έχει κανείς τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης, δεν χρειάζεται να έχει προηγουμένως φτιάξει το τέλειο σώμα.
Οι περισσότεροι ενήλικοι (γύρω στο 60% σύμφωνα με τις έρευνες) δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει το σώμα τους και η εικόνα τους και χαλάνε ολόκληρες περιουσίες σε γυμναστήρια, ινστιτούτα και χάπια αδυνατίσματος, κρέμες, χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ανικανοποίητοι -ή και δυστυχισμένοι- με το σώμα τους, κάτι που αφορά γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και συνιστά πια σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι «ήδη από τα πέντε τους χρόνια τα παιδιά λένε ότι δεν τους αρέσει το σώμα τους».
Η μελέτη τονίζει ότι ενώ έχουν αναλυθεί εκτενώς τα σωματικά οφέλη της φυσικής άσκησης, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ψυχικά οφέλη (βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ικανοποίηση με τον εαυτό κλπ), ενώ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν ελαφρά μεγαλύτερα ψυχικά οφέλη σε σχέση με τους άνδρες, όσον αφορά τη βελτιωμένη εικόνα του εαυτού τους. Επίσης οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιθανότερο να νιώσουν αναλογικά μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση από τη «νέα» εικόνα του εαυτού τους έστω και μετά από λίγη εξάσκηση.
Η μελέτη βρήκε ότι τα ψυχικά οφέλη είναι ανεξάρτητα από τη διάρκεια, την ένταση ή το είδος της σωματικής άσκησης. Ακόμα και σύντομες, σχετικά χαλαρές ασκήσεις, που όμως γίνονται με μια συχνότητα, αρκούν για να βελτιώσει κάποιος ή κάποια την εικόνα του εαυτού του/της και έτσι να νιώσει καλύτερα στη ζωή του/της.
[Πηγή]
.