Press "Enter" to skip to content

Ο θρυλικός δύτης Enzo Maiorca

Ο Enzo Maiorca (Έντσο Μαγιόρκα) γεννήθηκε στη Σικελία το 1931. Έμαθε να κολυμπάει από την ηλικία των 4 ετών και σύντομα άρχισε τις καταδύσεις, παρόλο που φοβόταν αρκετά τη θάλασσα.

Το 1956, ένας φίλος του Enzo τού έδειξε ένα άρθρο για δύο ψαραντουφεκάδες που έσπασαν το ρεκόρ των 41 μέτρων βάθους. Τότε ο Maiorca έβαλε ως στόχο να γίνει ο άνθρωπος που θα πάει βαθύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Και τα επιτεύγματά του τα επόμενα χρόνια ήταν πραγματικά εντυπωσιακά! Έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το όριο των 50 μέτρων στην ελεύθερη κατάδυση. Και αυτό το πέτυχε, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των γιατρών που έλεγαν ότι τα πνευμόνια του δεν θα άντεχαν.

Ως το 1976 ο Maiorca είχε καταρρίψει 13 ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 90 μέτρα βάθος – αλλά το προσωπικό του ρεκόρ το πέτυχε σε ηλικία 57 ετών, το 1988, καταδυόμενος σε βάθος 101 μέτρων.

Ο ανταγωνισμός του με τον Γάλλο δύτη Jacques Mayol ενέπνευσε το σκηνοθέτη Luc Besson για την παραγωγή της ταινίας “Le Grand Bleu” (τίτλος στα ελληνικά: Απέραντο Γαλάζιο). Τα γυρίσματα της ταινίας, που κυκλοφόρησε το 1988, έγιναν στην Αμοργό και στην Ίο. Στη Γαλλία, τα εισιτήρια για την ταινία ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια και ο Maiorca έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, ο Ιταλός δεν ήταν ευχαριστημένος με την ταινία, καθώς ισχυριζόταν ότι τον παρουσίαζε στερεοτυπικά, ως έναν αμόρφωτο Σικελό με μαφιόζικο στιλ. Γι’ αυτό και δεν επέτρεψε την προβολή της ταινίας, τουλάχιστον μέχρι το θάνατο του Mayol το 2001 (ο Γάλλος αυτοκτόνησε λόγω κατάθλιψης).

Jacques Mayol και Enzo Maiorca
Jacques Mayol και Enzo Maiorca

Μια μέρα του 1967, ο Maiorca χτύπησε με καμάκι μια μεγάλη σφυρίδα. Το τραυματισμένο ψάρι κατάφερε να ξεφύγει και κατέφυγε σε μια σχισμή ανάμεσα στα βράχια. Απτόητος, ο δύτης έβαλε το χέρι του στη σχισμή κι έπιασε το ψάρι. Εκείνη τη στιγμή ένιωσε την παλλόμενη καρδιά του ψαριού, που χτυπούσε από φόβο, πόνο και πανικό. Ξαφνικά, συνειδητοποίησε τι έκανε. Όπως δήλωσε σε ένα περιοδικό κάποια χρόνια αργότερα: «Κάτι έκανε “κλικ” μέσα μου και αυτό ήταν· δεν καμάκωσα ξανά άλλο ψάρι, γιατί ένιωθα σαν τρομοκράτης».

Η διάσωση του δελφινιού

Ο θρυλικός δύτης μοιράστηκε και μια άλλη ιδιαίτερη εμπειρία που είχε ενώ βρισκόταν στη θάλασσα:

«Πριν από χρόνια, ενώ κάναμε κατάδυση, ένα αρσενικό δελφίνι καθοδήγησε τις κόρες μου, Rossana και Patrizia, και εμένα, σχεδόν παίρνοντάς μας από τα χέρια, και μας έδωσε την ευκαιρία να σώσουμε ένα θηλυκό δελφίνι που είχε μπλεχτεί σε δίχτυα. Πιστεύω ότι τα κύματα του εγκεφάλου του επηρέασαν το μυαλό μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα χέρια μας έγιναν το φορείο με το οποίο μεταφέραμε αυτό το εξαντλημένο, ταλαιπωρημένο από συστολές ζώο στην επιφάνεια.

Μόλις βρέθηκε στην επιφάνεια, αφού εξέπνευσε αφρό και αίμα, γέννησε ένα μωρό δελφίνι υπό το βλέμμα του συντρόφου της. Το μικρό οδηγήθηκε στις θηλές της μαμάς του με απαλές κινήσεις του ράμφους του ενήλικα δελφινιού.

Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι εκείνη την ημέρα ενώσαμε ξανά μια οικογένεια».


Ο Maiorca αφοσιώθηκε στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου κόσμου, ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική. Πέθανε το 2016, σε ηλικία 85 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.