Press "Enter" to skip to content

15 Οκτωβρίου: Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Last updated on 19 Μαρτίου 2015

Σήμερα είναι η μέρα εορτασμού του “λευκού μπαστουνιού“. Σκοπός της καθιέρωσής της είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης. Να θυμηθούμε τα ζητήματα που πρέπει να βρουν λύση και αφορούν στον τρόπο ζωής των συνανθρώπων μας και να καταλάβουμε επιτέλους γιατί πρέπει να τους θαυμάζουμε και όχι να τους λυπόμαστε!


Τιμώντας τη σημερινή μέρα, θα ήθελα να αναρτήσω ένα μικρό δείγμα από αξιόλογους τυφλούς καλλιτέχνες…

Οι Amadou και Mariam είναι ένα μουσικό ντουέτο με καταγωγή από το Μάλι. Η μουσική τους συνδυάζει παραδοσιακά μουσικά στοιχεία της παράδοσης του Μάλι με τον ήχο της κιθάρας και άλλων οργάνων. Έχουν συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Manu Chao.

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης, τυφλός από τα 28 του χρόνια λόγω νεανικού διαβήτη, διδάσκει γλυπτική στα τυφλά παιδιά του Κ.Ε.Α.Τ. (Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Παιδιών Καλλιθέας). Το 1991 ξεκίνησε το εργαστήρι γλυπτικής κεραμικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε κατ΄ επανάληψη από διάφορους οργανισμούς και ιδρύματα καθώς και απ΄ την Ακαδημία Αθηνών (1994) που του απένειμε το βραβείο “Λέων Λεμός”. Ορισμένα από τα έργα του:
(για περισσότερα επισκέψου την προσωπική του σελίδα ΕΔΩ)

Ο Geoffrey Gurrumul Yunupingu, αυτόχθονας Αυστραλός μουσικός, γεννήθηκε το 1970 και τραγουδάει κυρίως στη διάλεκτο Yolngu. Ο Geoffrey είναι εκ γενετής τυφλός, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κερδίσει πολλά μουσικά βραβεία. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουμε τα λόγια, η μουσική του μιλάει στην καρδιά:

…Απειροελάχιστα δείγματα της ψυχικής κατάθεσης συνανθρώπων μας, που για κάποιο λόγο φορούν μαύρα γυαλιά και βαστούν ένα λευκό μπαστούνι καθώς περνούν από δίπλα μας. ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ. Τέτοιο μεγαλείο κρύβει η ψυχή τους που μόνο για θαυμασμό και μίμηση πρέπει να τους έχουμε. Αν κι έχω αναρτήσει ξανά τα λόγια του Βαγγέλη Αυγουλά, νιώθω ότι πρέπει να τα ξαναγράψω στη σημερινή ανάρτησή μου:

ΔΕΝ βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις; Οταν με συναντήσεις, μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:

ΜΟΝΟ εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε. Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός. Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, “σερφάρω”, κάνω chat, όπως εσύ!

ΠΙΟ εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με τον σκύλο μου. Ομως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’ το μπράτσο. Ασε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Ετσι θα νιώθω πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: “Πώς τον λένε;”, “Πού θέλει να πάει;”, “Πώς γράφει και διαβάζει;”. Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους.

ΜΗΝ αποφεύγεις τις λέξεις “βλέπω”, “κοιτάζω”, “τυφλός” κ.λπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα σημαίνει αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι. Σύστησέ με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή το δωμάτιο μαζί μου. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου πού είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κ.λπ. Κι αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δεν θέλω να κάνω ζημιές. Μίλησέ μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ’ αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου. Βοήθησέ με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησέ το σαν “ρολόι” και πες μου σε ποια “ώρα” είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ. “το κρέας σου είναι στο έξι”.

ΜΟΥ αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντάς μου όσα δεν μπορώ να δω. Τρελαίνομαι για εκδρομές και πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισέ με στους καλεσμένους σου. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι, βοήθησέ με. Δεν θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη “θαυματουργό αντίληψη” των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας.

ΑΝ είσαι περίεργος, θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημά μου αλλά όχι μόνο γι’ αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Εχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.