Press "Enter" to skip to content

Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο δεν είναι πολύ νόστιμο;

Το πιθανότερο είναι ότι όσοι έχουν δοκιμάσει κάποιο γεύμα «στον αέρα», δεν ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με τη γεύση του φαγητού. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τα γεύματα στα αεροπλάνα να είναι λιγότερο εύγευστα, έως και αδιάφορα; Είναι χαμηλότερη η ποιότητα του φαγητού ή συντρέχουν και άλλοι λόγοι; Ας δούμε κάποιους λόγους.

Είναι θέμα… ύψους!

Το μεγάλο υψόμετρο επηρεάζει τους γευστικούς μας κάλυκες. Στα 33.000 πόδια (10 χλμ) δεν λειτουργούν όσο αποτελεσματικά λειτουργούν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τις γεύσεις με την ίδια ένταση.

Τα γεύματα παρασκευάζονται μαζικά

Με άλλα λόγια, δεν μαγειρεύονται εξαρχής για κάθε αεροπλάνο και κάθε πτήση ξεχωριστά, αλλά για χιλιάδες επιβάτες. Και, ως συνήθως, όταν ένα γεύμα φτιάχνεται μαζικά για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπάρχει μια «έκπτωση» στη γεύση.

Η ατμόσφαιρα είναι πιο ξηρή

Ο αέρας στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι 15% ξηρότερος σε σχέση με τον αέρα στο έδαφος της γης. Αυτό το γεγονός κάνει το στόμα μας πιο ξηρό και μειώνει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις γεύσεις και τις μυρωδιές.

Η ατμόσφαιρα είναι πιο θορυβώδης

Κι όμως! Ακόμα και ο θόρυβος από τις μηχανές του αεροπλάνου μπορεί να επηρεάσει το πώς γευόμαστε τα φαγητά, μειώνοντας την ευαισθησία σε αλμυρά και γλυκά φαγητά έως και 30%.

Το φαγητό είναι ξαναζεσταμένο

Για λόγους ασφαλείας, κανένα φαγητό δεν μαγειρεύεται εν πτήσει. Τα γεύματα μαγειρεύονται στο έδαφος και συσκευάζονται, οπότε αυτό που απομένει όταν το αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα είναι να ξαναζεσταθούν προτού σερβιριστούν. Αυτό, φυσικά, έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα στη γεύση.

Ίσως είμαστε αφυδατωμένοι

Αν το ταξίδι με αεροπλάνο είναι μέρος μιας κουραστικής ημέρας, με πολύ τρέξιμο και άγχος, είναι αρκετά πιθανό να μην έχουμε πιει αρκετό νερό. Αυτό επηρεάζει και το πώς αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις. Γι’ αυτό πρέπει να πίνουμε τακτικά νερό, ακόμα και τις πολυάσχολες ημέρες: ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο τα γεύματά μας!

Ίσως είμαστε αγχωμένοι

Για πολλούς ανθρώπους, η πτήση με αεροπλάνο αποτελεί μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία. Το παραμικρό τράνταγμα, που μπορεί να προκαλείται από κενά αέρος, η απογείωση και η προσγείωση, είναι ικανά να προκαλέσουν ταχυπαλμία και να μετατρέψουν το ταξίδι σε μια στρεσογόνο κατάσταση από την οποία δεν μπορούν να βγουν μέχρι να πατήσουν ξανά στο έδαφος. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην απολαμβάνουν το φαγητό τους.

Οι συνταγές είναι «πειραγμένες»

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων, οι εταιρείες που μαγειρεύουν το φαγητό προσθέτουν επιπλέον αλάτι και ζάχαρη, ώστε να επέλθει καλύτερη γευστική ισορροπία. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτούν τα φαγητά «περίεργη» γεύση, διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, και να μας φαίνονται παράξενα και όχι ιδιαίτερα νόστιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.