Press "Enter" to skip to content

Τι είναι το τσορίθο;

Last updated on 2 Απριλίου 2021

Τι είναι το τσορίθο, που αναφέρεται συχνά σε εκπομπές μαγειρικής και όχι μόνο;

Το τσορίθο (chorizo) είναι ένα είδους λουκάνικου, που μπορεί να είναι είτε φρέσκο –οπότε και πρέπει να μαγειρευτεί προτού καταναλωθεί– είτε καπνιστό, που έχει υποστεί κάποιου είδους ζύμωση. Ανάλογα με τη χώρα, μπορεί να φτιάχνεται διαφορετικά και να διατίθεται σε διαφορετικά μεγέθη, γεύσεις και εντάσεις.

Ισπανία

Τόσο το ισπανικό όσο και το πορτογαλικό τσορίθο παίρνουν την ιδιαίτερη μυρωδιά καπνού, καθώς και το κόκκινο χρώμα, από καπνιστές κόκκινες πιπεριές. Στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, τα λουκάνικα είναι συνήθως τυλιγμένα με έντερα ζώων, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο που υπάρχει από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται λευκό κρασί.

Το ισπανικό Τσορίθο φτιάχνεται από ψιλοκομμένα κομμάτια χοιρινού και χοιρινό λίπος, καρυκευμένο με καπνιστή πάπρικα και αλάτι. Στη γεύση μπορεί να είναι είτε πικάντικο είτε γλυκό, ανάλογα με τον τύπο της πάπρικας που χρησιμοποιήθηκε.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες ισπανικών τσορίθο, τα οποία μπορεί να περιέχουν σκόρδο, βότανα και άλλα συστατικά. Επίσης, κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και γεύσεις, ενώ διαφέρουν και στον τρόπο κατανάλωσης: πολλά είδη τρώγονται ωμά, ενώ άλλα είναι καλύτερο να μαγειρευτούν. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα μακριά και λεπτά τσορίθο είναι πιο γλυκά και τα κοντά πιο πικάντικα, αν και αυτός ο κανόνας δεν ισχύει πάντοτε.

Πορτογαλία

Το πορτογαλικό τσορίθο φτιάχνεται με κομμάτια χοιρινού, λίπος, κρασί, πάπρικα, σκόρδο, καυτερό πιπέρι και αλάτι. Έπειτα τυλίγεται με χοιρινά ή αρνίσια έντερα, αποξηραίνεται και καπνίζεται. Υπάρχουν κι εδώ διάφορες ποικιλίες, που διαφέρουν στο χρώμα, το σχήμα, τα μπαχαρικά και τη γεύση. Συνηθισμένες προσθήκες είναι το λευκό πιπέρι, το κύμινο και η κανέλα.

Οι πορτογαλικές ποικιλίες είναι συνήθως πιο πικάντικες από τις ισπανικές.

Μεξικό και Λατινική Αμερική

Στο Μεξικό, το τσορίθο φτιάχνεται με ντόπιες πιπεριές τσίλι, κάτι που το καθιστά πιο καυτερό από το ισπανικό και το πορτογαλικό. Επίσης, σε αντίθεση με το ισπανικό τσορίθο που φτιάχνεται από χοιρινό, οι μεξικανικές εκδόσεις του μπορεί να παρασκευάζονται από μοσχάρι, ελάφι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ακόμη και τόφου. Το κρέας συνήθως γίνεται πρώτα κιμάς και χρησιμοποιούνται διαφορετικά καρυκεύματα.

Στο Μεξικό και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, χρησιμοποιείται ξίδι αντί για λευκό κρασί. Επίσης, τυλίγονται σε τεχνητά περιτυλίγματα, που συχνά είναι και χρωματιστά. Έτσι έχουν μια πιο όμορφη, «εμπορική» εμφάνιση.

Πώς τρώγεται το τσορίθο;

Κι αφού μάθαμε τι είναι το τσορίθο, ας δούμε τώρα και πώς μπορούμε να το απολαύσουμε!

Σίγουρα μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες για σάντουιτς, να το ψήσουμε ή να το τηγανίσουμε. Αν είναι από τους τύπους που τρώγονται και χωρίς μαγείρεμα, εννοείται πως μπορούμε να το απολαύσουμε όπως είναι: κόβουμε και τρώμε – όπως δηλαδή θα τρώγαμε ένα αλλαντικό! Ενδεχομένως να χρειαστεί να αφαιρέσουμε το περιτύλιγμα πρώτα.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντικατάστατο για μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *