Press "Enter" to skip to content

Τι είναι το απάκι και πώς φτιάχνεται;

Το έχεις δει σε συνταγές, σε περιοδικά, σε μενού εστιατορίων. Τελικά, τι είναι το απάκι;

Το απάκι είναι ένα νόστιμο καπνιστό αλλαντικό με καταγωγή από την Κρήτη, που παρασκευάζεται από άπαχο χοιρινό.

Πώς φτιάχνεται;

Το παραδοσιακό Κρητικό απάκι παρασκευάζεται από ψαρονέφρι ως εξής:

Αρχικά αλατοπιπερώνεται και πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι. Μαρινάρεται για 1-3 ημέρες σε ποιοτικό ξύδι (από καλό κρασί) κι έπειτα κρεμιέται σε ειδικό χώρο, όπου καπνίζεται με κλαδιά από ελιά, κυπαρίσσι, πορτοκαλιά και άλλα δέντρα, αλλά και με μυρωδικά όπως δενδρολίβανο, θρούμπι, δάφνη και φασκόμηλο.

Με αυτόν τον τόπο, αποκτάει τη χαρακτηριστική αρωματική και απολαυστική του γεύσ!

Εκτός από ψαρονέφρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρέας από χοιρινό μπούτι, που έχει χαμηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πρόκειται για κρέας όσο γίνεται τρυφερό και δίχως λίπος.

Αν θέλεις να δεις πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου απάκι, δες το παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο. Αν θέλεις πρώτα να το δοκιμάσεις, μπορείς να το βρεις σε διάφορα καταστήματα!