Press "Enter" to skip to content

Πρωτιά στην ανακύκλωση των μπαταριών για την Ελλάδα

Last updated on 19 Μαρτίου 2015

Της Ιωάννας Φωτιάδη |
  
Πρωτιά στην ανακύκλωση των μπαταριών για την Ελλάδα
Απρόσμενη «πρωτιά» για τη χώρα μας, αυτή τη φορά από τον τομέα της ανακύκλωσης. Τη χρονιά που μόλις πέρασε, στην Ελλάδα η συλλογή μπαταριών ξεπέρασε τους 681 τόνους (περίπου 27,5 εκατομμύρια μπαταρίες), με αποτέλεσμα το ποσοστό συλλογής σε σχέση με το σύνολο των μπαταριών που διακινούνται στην Ελλάδα να φθάσει το 36%.

«Το ποσοστό αυτό μάς φέρνει μπροστά ακόμα και από παραδοσιακά ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, όπου το εν λόγω σύστημα ανακύκλωσης λειτουργεί περισσότερα χρόνια», επισημαίνει με έμφαση ο κ. Ηλίας Ορδόλης, γενικός διευθυντής της ΑΦΗΣ Α.Ε.

Η αρχή από το 2005

Υπενθυμίζουμε ότι η τοποθέτηση των ειδικών «στηλών» για τη συλλογή τών προς ανακύκλωση μπαταριών ξεκίνησε στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2005 σε σούπερ μάρκετ, σχολεία, δήμους, εμπορικά καταστήματα, στρατιωτικές μονάδες κ.ά. Εως σήμερα, ειδικοί κάδοι βρίσκονται σε 13.800 σχολεία, σε 9.600 δημόσιους φορείς, σε 13.800 εμπορικά καταστήματα και 13.900 επιχειρήσεις.

«Ξεπεράσαμε πλέον τους 58.600 κάδους σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδας, αριθμός που ξεπερνάει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και μας φέρνει σε απόλυτα νούμερα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και μακράν της τρίτης Γαλλίας (30.000 κάδοι)», προσθέτει ο κ. Ορδόλης.

Σχετική ευρωπαϊκή οδηγία καλούσε τα κράτη-μέλη να συλλέξουν το 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μέχρι το 2012, «στόχος που η Ελλάδα υπερκάλυψε 4 χρόνια νωρίτερα, από το 2008», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΑΦΗΣ.

Αύξηση 22% σημειώθηκε και στη συλλογή λαμπτήρων το 2012. Στην αίσια αυτή έκβαση συνετέλεσε τόσο η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών όσο και η αύξηση των σημείων συλλογής χρησιμοποιημένων λαμπτήρων, με την επέκταση του δικτύου από τον αρμόδιο φορέα, την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., που τοποθέτησε 629 επιπλέον μέσα συλλογής σε όλη την Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα 2.788 σημεία συλλογής.

Σημειώνεται ότι χρονιά-σταθμός στην πορεία της όλης διαδικασίας υπήρξε το 2008, όταν η εν λόγω εταιρεία, που δραστηριοποιείται και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, ξεπέρασε τους εθνικούς στόχους των 44.000 τόνων, έχοντας συλλέξει 47.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Μέσα στο 2009, η συλλογή παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση με 66.000 τόνους. «Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει τα 3 τελευταία χρόνια πτώση στον κλάδο των λευκών συσκευών, εφόσον τα νοικοκυριά δεν έχουν την αγοραστική δύναμη να αντικαταστήσουν τις παλιές οικιακές συσκευές τους», υπογραμμίζει εκ μέρους της εταιρείας η κ. Νατάσσα Βορηά. Παρ’ όλα αυτά, και οι ηλεκτρικές μικροσυσκευές που συνελέγησαν το 2012 ήταν κατά 36% περισσότερες από το 2011.

Η προσπάθεια, βέβαια, δεν σταματάει εδώ, μια που ο πήχυς πλέον συνεχώς ανεβαίνει. «Οι εθνικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη χωριστή συλλογή 4 κιλών αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά μέσο όρο ανά κάτοικο και ανά έτος», διευκρινίζει η κ. Βορηά. «Εως το 2019 οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στην κοινοτική οδηγία για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, που κάνει λόγο για ανακύκλωση του 65% του μέσου βάρους των συσκευών».

Οι ηλεκτρικές συσκευές

Ο δρόμος για την ορθή διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι μακρύς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, δρα περιβαλλοντολόγο Φίλιππο Κυρκίτσο. «Είμαστε ακόμα στο 5%», αναφέρει με έμφαση, «δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) ακόμα δεν έχει στελεχωθεί». «Στον τομέα των μπαταριών έχει γίνει ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά», διευκρινίζει. Σε αυτό συνετέλεσε τόσο η ευσυνειδησία στην επέκταση του συστήματος και η ενημέρωση όσο και η ίδια η πρώτη ύλη. «Η μπαταρία είναι ένα προϊόν που εύκολα φυλάσσεται, αλλά και μεταφέρεται σε ένα από τα σημεία συλλογής», διευκρινίζει ο δρ Κυρκίτσος, «ενώ ήταν εξαρχής κατανοητό ότι περιέχει βαρέα μέταλλα και τοξικά, τα οποία δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα απορρίμματα». Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους λαμπτήρες, που είναι εύθραυστοι και μεγαλύτεροι σε μέγεθος. Ωστόσο, η αναγκαιότητα ανακύκλωσής τους είναι εξίσου μεγάλη. Αν μια λάμπα φθορισμού σπάσει, ο υδράργυρος δεν μπορεί να ανακτηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία, γιατί διασκορπίζεται στο περιβάλλον. Και οι ηλεκτρικές συσκευές, η συλλογή των οποίων γίνεται με τη συμβολή των δήμων, οδηγούνται σε αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας για να αποσυναρμολογηθούν και να ανακτηθούν τα αξιοποιήσιμα υλικά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.