Press "Enter" to skip to content

Ιρανός δάσκαλος ξυρίζει το κεφάλι του για συμπαράσταση σε μαθητή

Last updated on 25 Ιουνίου 2020

Η χειρονομία του Ali Mohammadian, που την αντέγραψε όλη η τάξη, ήταν στην ουσία ένα χτύπημα ενάντια στο “bullying” και απέσπασε επαίνους από κάθε γωνιά της χώρας

Όταν ο Ιρανός δάσκαλος Ali Mohammadian παρατήρησε ότι ένας από τους μαθητές του γινόταν αντικείμενο χλευασμού επειδή είχε χάσει τα μαλλιά του εξαιτίας μιας παράξενης ασθένειας, αποφάσισε να δείξει τη συμπαράστασή του και να ξυρίσει τα ίδια του τα μαλλιά. Σε χρόνο μηδέν, όλα τα παιδιά της τάξης ξύρισαν τα κεφάλια τους και οι κοροϊδίες σταμάτησαν.

Τώρα ο Mohammadian, που διδάσκει σε ένα δημοτικό σχολείο στο Marivan, μια κουρδική πόλη στα δυτικά του Ιράν, έχει γίνει εθνικός ήρωας. Ο Πρόεδρος της χώρας Hassan Rouhani τον έχει επαινέσει, η κυβέρνηση έχει προσφέρει οικονομική βοήθεια για τη θεραπεία του μαθητή και η ιστορία του έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

“Είμαι τόσο χαρούμενος που όλο αυτό άγγιξε τόσες πολλές καρδιές και που οι άνθρωποι αντέδρασαν με πολύ θετική διάθεση”, είπε στη Guardian μέσω τηλεφώνου ο 45χρονος δάσκαλος από το Marivan. “Όλοι τώρα στο σχολείο θέλουν να ξυρίσουν τα κεφάλια τους”.

Όλα ξεκίνησαν… από το Facebook

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Mohammadian ανήρτησε στο Facebook μια φωτογραφία του με τον 8χρονο Mahan Rahimi. “Τα κεφάλια μας έχουν ευαισθησία στα μαλλιά”, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο για να στηρίξει τον μαθητή του. “Ο Mahan απομονώθηκε όταν έχασε τα μαλλιά του, το χαμόγελο είχε εξαφανιστεί από το πρόσωπό του κι εγώ ανησυχούσα για τις επιδόσεις του στην τάξη. Γι’ αυτό σκέφτηκε να ξυρίσω το κεφάλι μου για να τον επαναφέρω”.

Την ανάρτηση του Mohammadian είδαν εκατοντάδες Ιρανοί χρήστες. “Όταν μπήκα στο Facebook την επόμενη μέρα, δεν μπορούσα να πιστέψω τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν κάνει ‘like’ και είχαν κοινοποιήσει τη φωτογραφία”, είπε.

Τα ιρανικά μέσα, ανάμεσα στα οποία και η κρατική τηλεόραση, του πήραν συνέντευξη και ο Ιρανός Υπουργός Παιδείας, Ali Asghar Fani, σύντομα προσκάλεσε και τους δύο στην Τεχεράνη για μια επίσημη ευχαριστία. Ο κυβερνήτης της κουρδικής επαρχίας, Abdolmohammad Zahedi, του μεταβίβασε επίσης τις ευχαριστίες του Προέδρου.

Σε λίγες μόλις μέρες, οι υπόλοιποι 23 μαθητές του Mohammadian εμπνεύστηκαν από την κίνηση του δασκάλου τους κι επέμειναν πως κι αυτοί ήθελαν να ξυρίσουν τα κεφάλια τους. “Τους είπα να περιμένουν μέχρι να περάσει ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός, αλλά όταν γυρίσαμε από την Τεχεράνη ήταν όλοι ξυρισμένοι”, είπε. “Το πρωί αυτού του Σαββάτου μπήκα στην τάξη και όλοι ήταν φαλακροί”.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Razi της Τεχεράνης δήλωσαν στην κρατική τηλεόραση πως ο Mahan είχε προβλήματα με το ανοσοποιητικό του σύστημα, αλλά διερευνούσαν την ακριβή φύση της ασθένειάς του. Σύμφωνα με τον δάσκαλο, οι γιατροί της Τεχεράνης έστειλαν δείγματα και στη Γερμανία για μια πιθανή διάγνωση. “Οι συμμαθητές του Mahan είναι έκτοτε πολύ υποστηρικτικοί και το χαμόγελο έχει επιστρέψει στο πρόσωπό του”, είπε ο δάσκαλος.

Ο Mohammadian, που διδάσκει εδώ και 23 χρόνια, έχει δυο κόρες κι ένα γιο. “Σε μέρη όπως η Συρία και το Ιράκ ή το Σουδάν, τα παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα και σε μέρη όπως το Πακιστάν και η Ινδία η παιδική εργασία είναι πολύ διαδεδομένη. Ανησυχώ πολύ για τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά καθημερινά”.

via

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.