Press "Enter" to skip to content

Γιατί πρέπει να γιορτάζεις τις μικρές καθημερινές «νίκες»;

Συνηθίζουμε να σχεδιάζουμε τη ζωή μας, την πορεία μας, την καριέρα μας, τις σχέσεις μας, πιστεύοντας ότι όλες οι ικανότητές μας θα λειτουργήσουν στο μέγιστο βαθμό και πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά το σχέδιο δράσης μας. Βέβαια, αυτό δεν γίνεται ποτέ. Πάντοτε θα υπάρχει κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει, θα προκύψει κάποιο πρόβλημα ή θα εμφανιστεί ένα εμπόδιο από το πουθενά. Έτσι, η πορεία μας προς τους στόχους που βάζουμε δεν είναι μια απλή βόλτα, αλλά μπορεί να είναι ένας σκληρός αγώνας με μικρές αποτυχίες, αλλά και με μικρές επιτυχίες.

Επάνω: Τα «σχέδιά» σου
Κάτω: Τα σχέδια του σύμπαντος για σένα

Στις μικρές αποτυχίες της ζωής, όλοι μας λίγο πολύ έχουμε διαπιστώσει ότι είναι πολύ εύκολο να απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας. Για τους περισσότερους ίσως από εμάς, δεν είναι καθόλου δύσκολο να επιρρίψουμε τις ευθύνες στον εαυτό μας και να μας φορτώσουμε με ενοχές, όταν πιστεύουμε ότι κάναμε κάποιο λάθος ή αν δεν είχαμε επαρκή απόδοση σε κάτι!

Όταν, όμως, εμφανίζεται μια αφορμή να νιώσουμε περήφανοι, συχνά αφήνουμε αυτήν τη στιγμή να περάσει ανεκμετάλλευτη. Για κάποιον λόγο, συνηθίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις μικρές ήττες παρά στις μικρές νίκες, τις οποίες θεωρούμε ανάξιες λόγου, ασήμαντες ή δεν τις αναγνωρίζουμε καν.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συνέπειες έχει αυτή η αντιμετώπιση; 🤔

Η σημασία του να γιορτάζουμε τις μικρές επιτυχίες

Το να γιορτάζουμε τις μικρές μας νίκες στη ζωή είναι ένας τρόπος να παρακολουθούμε τα επιτεύγματά μας και να εργαζόμαστε για πολύ μεγαλύτερους στόχους. Επιπλέον, μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα!

Σε μια μελέτη για το πώς η καθημερινή ζωή στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός ατόμου, οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 12.000 ημερολογιακές καταχωρήσεις 238 υπαλλήλων, από συνολικά 7 εταιρείες. Διαπίστωσαν ότι το να αντιλαμβάνεσαι και να δίνεις σημασία στις μικρές, καθημερινές επιτυχίες ενισχύει το κίνητρό σου. Ακόμη και η απλή καταγραφή της προόδου βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές επιτυχίες.

Ορίστε τρεις λόγοι για να σημειώνουμε και να γιορτάζουμε ακόμη και τις μικρές επιτυχίες μας:

  1. Μας κάνει να νιώθουμε χαρά.
  2. Μας δίνει κίνητρο για να συνεχίσουμε.
  3. Χτίζει την αυτοπεποίθησή μας.

Πώς μας ανταμείβει ο εγκέφαλός μας για αυτές τις νίκες

Πίσω από όλα αυτά «κρύβεται» η επιστήμη. Όταν πετυχαίνουμε κάτι, ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου μας, επιτρέποντάς μας να νιώσουμε ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Συγκεκριμένα, απελευθερώνεται ντοπαμίνη και μας γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα. Αυτή η χημική ουσία μάς βοηθάει να βιώσουμε την αίσθηση της επιβράβευσης και μπορεί να μας βοηθήσει στο να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

Μην ξεχνάς να το γιορτάζεις!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι κάθε φορά που πετυχαίνουμε ακόμη και έναν μικρό στόχο που έχουμε θέσει, είναι καλό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να σταματήσουμε και να το γιορτάσουμε. Ακόμη κι αν είναι κάποιος σύντομος «εορτασμός» που διαρκεί 5 ή 10 λεπτά ή και 15 δευτερόλεπτα, έχει μεγάλη σημασία: οι μικρές νίκες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και μετατρέπονται σε δείκτες προόδου και ευτυχίας.

Γι’ αυτό, γιόρτασέ το. Χειροκρότησε τον εαυτό σου. Δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου που τα κατάφερε. Απόλαυσέ το!

Photo by Xan Griffin on Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.