Press "Enter" to skip to content

10 βήματα για να πετύχεις τους στόχους σου

Last updated on 10 Απριλίου 2021

Το να καθορίζεις στόχους μπορεί πραγματικά να σου δώσει τη δύναμη να μεταμορφώσεις τη ζωή σου. Για να τους πετύχεις, βέβαια, είναι σημαντικό να προσέξεις κάποια σημαντικά βήματα.

1. Πίστεψε.

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη των στόχων σου είναι να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να μεταμορφώσεις απόλυτα τη ζωή σου και να αποκτήσεις αυτό που θέλεις, τότε καλύτερα να ξεχάσεις τους στόχους και να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Αν έχεις αμφιβολίες, κοίταξε γύρω σου: οτιδήποτε βλέπεις ξεκίνησε σαν μια σκέψη. Κάνε τις σκέψεις σου πραγματικότητα.

2. Οραματίσου αυτό που επιθυμείς.

Σκέψου αυτό που ποθείς στη ζωή σου ή το πού θέλεις να βρίσκεσαι σε ένα χρόνο από τώρα. Ποιες αλλαγές πρέπει να συμβούν; Τι πρέπει να γνωρίσεις ή να μάθεις; Ποιες πνευματικές, συναισθηματικές, προσωπικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλαγές πρέπει να μελετήσεις και να δρομολογήσεις; Όσο πιο ξεκάθαρος είσαι με αυτές τόσο πιο επικεντρωμένος θα παραμένεις στο όραμά σου. Όσο πιο ξεκάθαρος είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να το κάνεις να συμβεί.

3. Γράψε!

Το να καταγράψεις τους στόχους σου είναι κλειδί για την επιτυχία. Γράφοντάς τους σε ένα χαρτί, γίνεσαι δημιουργός. Η αποτυχία στο να τους καταγράψεις σημαίνει συνήθως ότι τους ξεχνάς ή ότι δεν επικεντρώνεσαι σε αυτούς. Γράψε τους κάπου όπου θα μπορείς να τους βλέπεις κάθε μέρα.

4. Προσδιόρισε τον σκοπό.

Σου δίνει μεγάλη δύναμη το να ξέρεις γιατί θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου. Όταν προσδιορίζεις τον απώτερο σκοπό ενός στόχου, μπορείς άμεσα να αναγνωρίσεις γιατί θέλεις να τον πετύχεις και αν αξίζει να παλέψεις γι’ αυτόν. Το να ξέρεις γιατί θέλεις κάτι γεννάει μέσα σου ένα ισχυρό ερέθισμα που σε κάνει να οραματίζεσαι την επίτευξή του. Αν ο σκοπός του να κερδίσεις ένα εκατομμύριο ευρώ είναι να τα τοποθετήσεις στην τράπεζα “για όταν χρειαστούν”, φαντάσου πόσο μεγαλύτερο κίνητρο είναι να τα θέλεις για να καλύψεις τη θεραπεία του καρκινοπαθούς παιδιού σου.

5. Δεσμεύσου.

Ακούγεται προφανές, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μη λαμβάνεται ελαφρά υπόψη αυτή η προτροπή, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα. Γράψε λίγα λόγια σχετικά με το γιατί και πώς δεσμεύεσαι απέναντι σε κάθε στόχο – γιατί είναι σημαντικός για σένα, τι σημαίνει για σένα, γιατί είναι αναγκαίο το αποτέλεσμα και τι πρόκειται να πράξεις για να το κάνεις να συμβεί. Χωρίς ισχυρή δέσμευση δεν είναι καθόλου εύκολο να συνεχίσεις ως το τέλος.

6. Μείνε προσηλωμένος.

Ίσως να μην ξέρεις πώς θα κατακτήσεις τους στόχους σου, αλλά όταν εξασκείσαι καθημερινά στην προσήλωση, η επίτευξή τους πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Είναι καλή ιδέα να έχεις τους στόχους σου γραμμένους σε ένα σημείο που θα βλέπεις κάθε μέρα. Το μυαλό σου θα προσέχει ότι υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ του πού είσαι τώρα και του πού θέλεις να βρίσκεσαι, κάτι που θα ασκήσει ασυνείδητα επάνω σου πίεση για αλλαγές. Κι αν χάσεις την προσήλωσή σου, δεν τρέχει τίποτα – μπορείς πάντα να την επαναφέρεις. Χωρίς τακτική εξάσκηση ωστόσο είναι εύκολο να αποσπαστείς από κάτι άλλο.

7. Φτιάξε σχέδιο δράσης.

Όταν είσαι ξεκάθαρος σχετικά με το τι θέλεις, ποιος είναι ο σκοπός πίσω από κάθε στόχο και πώς θα παραμείνεις συγκεντρωμένος, μπορείς να γράψεις μια λίστα με τα βήματα που θα ακολουθήσεις. Μπορεί να μην ξέρεις όλα τα βήματα που πρέπει να κάνεις στο μέλλον, ξέρεις όμως το επόμενο βήμα που θα σε οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Το να έχεις στόχους χωρίς σχέδιο δράσης είναι σα να προσπαθείς να ολοκληρώσεις ένα κτιριακό συγκρότημα χωρίς project plan. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όλα είναι πολύ ανοργάνωτα και δεν έχουν τεθεί προτεραιότητες. Τελικά απογοητεύεσαι και ο στόχος καταρρέει κάτω από το ίδιο του το βάρος.

8. Ενέργησε στο παρόν.

Αυτήν κιόλας τη στιγμή, σκέψου κάτι που έχεις τη δυνατότητα να κάνεις και μπορεί να σε οδηγήσει κοντά στους στόχους σου. Ακόμα κι αν είναι ένα απλό τηλεφώνημα, κάν’ το τώρα. Θα μείνεις έκπληκτος με το πώς αυτό το απλό βήμα ενισχύει όλα τα προηγούμενα και σε κινεί προς αυτό που επιθυμείς. Αν δεν μπορείς να πράξεις κάτι σήμερα, πώς θα μπορέσεις αύριο;

9. Φρόντισε να έχεις στήριξη.

Επειδή κάποιες φορές τα πράγματα θα δυσκολεύουν, πρέπει να είσαι ικανός να χειριστείς την ευθύνη των καταστάσεων εκτός αν μπορείς να βασιστείς και σε μια “εξωτερική” βοήθεια. Είναι λογικό να έχεις κάποιον πίσω σου που θα σου παρέχει στήριξη και συμβουλές στις κρίσιμες στιγμές, όπως π.χ. έναν φίλο. Το να μιλήσεις στους φίλους και στην οικογένειά σου για του στόχους σου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

10. Αναθεώρησε.

Βάλε την αναθεώρηση στην καθημερινότητά σου και αναλάμβανε συνεχώς δράση. Αυτό διατηρεί τους στόχους σου ζωντανούς και πάντα μέσα στο μυαλό σου. Είναι πολύ χρήσιμο να μετατρέπεις το συνολικό σχέδιο σε διακριτά βήματα που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Θα σε βοηθήσει επίσης στο να αντιλαμβάνεσαι αν ένας στόχος έχει “κολλήσει” κάπου επειδή ασχολείσαι περισσότερο με κάποιον άλλο.


Κάποιες ημέρες είναι πιο εύκολες και κάποιες πιο δύσκολες, αλλά αν παραμένεις προσηλωμένος στους στόχους σου θα εκπλαγείς με την πρόοδο που θα κάνεις! Μην ξεχνάς, σχεδόν ό,τι βλέπεις γύρω σου ξεκίνησε σαν μια σκέψη. Ακολούθησε τα βήματα και γίνεται αυτό που φαντάζεσαι.

του Bradley Foster στην Huffington Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.