Τι είναι ο κουρκουμάς;

Τι είναι ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα που συναντούμε σε πολλές συνταγές μαγειρικής – και όχι μόνο;

Τι είναι ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς (αλλιώς «κουρκούμη», «κιτρινόριζα» ή και «τούρμερικ») είναι ένα φυτό εγγενές στη νότια Ασία, στην οποία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το φυτό αυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και το 1 μέτρο. Από τον κουρκουμά προέρχεται το ομώνυμο μπαχαρικό, με την εξής διαδικασία: οι ρίζες του φυτού βράζονται, αποξηραίνονται και στη συνέχεια αλέθονται. Το αποτέλεσμα είναι μια πορτοκαλοκίτρινη σκόνη που χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

Πώς χρησιμοποιείται ο κουρκουμάς;

Το συγκεκριμένο μπαχαρικό αποτελεί βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας, όπου χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά φαγητά. Στην Ινδία, βέβαια, είχε ανέκαθεν χρησιμότητα και εκτός της μαγειρικής και πιο συγκεκριμένα στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και στον ινδοϊστικό πνευματισμό, καθώς χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές τελετές.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, χρησιμοποιείται κυρίως για να προσδώσει χρώμα σε μια πληθώρα προϊόντων, όπως αναψυκτικά, παγωτά, γιαούρτια, κέικ, χυμούς, μπισκότα, σάλτσες κ.ά. ενώ είναι βασικό συστατικό στις περισσότερες σκόνες κάρι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η κουρκουμίνη, η ουσία δηλαδή του κουρκουμά που δίνει το χρώμα, χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά.

Ως καρύκευμα, ο κουρκουμάς δίνει χρώμα στο ρύζι, σε σούπες, σε χυμούς, σε πουρέ πατάτας, στο ψητό κοτόπουλο και σε πολλά ακόμη φαγητά.

Ιδιότητες και οφέλη του κουρκουμά

Η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτική, αλλά και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Βέβαια, η ποσότητα της ουσίας αυτής στον κουρκουμά δεν είναι μεγάλη – κυμαίνεται γύρω στο 3%. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να επωφεληθούμε απλώς προσθέτοντας τον κουρκουμά στη διατροφή μας. Επιπλέον, η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα και αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα, που σε κάποιο βαθμό λύνεται όταν συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι, που βοηθά στην απορρόφηση.

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά, επομένως καλό είναι πριν τον αναγάγουμε σε άλλη μια «σούπερ ουσία» –όπως γίνεται συνήθως με τη βοήθεια του διαδικτύου και των διαφημίσεων– να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό, όπως το γιατρό μας. Ο κουρκουμάς ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να επιδεινώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να αποτρέψει την απορρόφηση σιδήρου και να επιβραδύνει την πήξη του αίματος.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί με τη χρήση του. Ο κουρκουμάς έχει όντως να προσφέρει οφέλη για την υγεία μας, όμως η τρανταχτή φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια είναι υπερβολική… Μέτρον άριστον! Χρησιμοποιήστε το στο φαγητό για να δώσετε ένα ζωντανό κίτρινο χρώμα, μην το θεωρήσετε όμως φάρμακο που μπορεί να γιατρέψει πληθώρα παθήσεων – τουλάχιστον μέχρι κάτι να αποδειχθεί επιστημονικά.


Πηγές:

Wikipedia

Ελληνικά Hoaxes

Nature.com

Time

Τι είναι ο κουρκουμάς;
5 (100%) 3 votes

You may also like...