Τι είναι η λακτόζη και γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία σ’ αυτή;

Τι είναι η λακτόζη

Τι είναι η λακτόζη

Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται σε αξιόλογες ποσότητες κυρίως στο γάλα αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως όλα τα σάκχαρα, ο οργανισμός την χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας. Προκειμένου ωστόσο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, η λακτόζη πρέπει να διασπαστεί στα συστατικά της στοιχεία: ένα μόριο γαλακτόζης και ένα μόριο γλυκόζης. Η διάσπαση αυτή επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός ενζύμου που εκκρίνεται από το λεπτό έντερο και ονομάζεται λακτάση.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη

Ως δυσανεξία στη λακτόζη χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη στην οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, επειδή η παραγωγή του ενζύμου λακτάση είναι ανεπαρκής ή και μηδενική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται ατελώς η πέψη της λακτόζης και να μην μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό. Η ποσότητα της λακτόζης η οποία παραμένει αχώνευτη στο έντερο προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως δυσφορία, ναυτία, φούσκωμα, αέρια, πόνο στην κοιλιακή χώρα και διάρροια.

Ποιοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη

Άτομα από συγκεκριμένες εθνικές φυλετικές ομάδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυσανεξία στη λακτόζη: το ποσοστό ανέρχεται στο 70% του πληθυσμού της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Λατινικής Αμερικής και στο 50%-60% των μεσογειακών λαών, σε αντίθεση με το 30% των Βορειοαμερικάνων και των Βορειοευρωπαίων. Η δυσανεξία μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιο άτομο με την πάροδο του χρόνου, καθώς όσο μεγαλώνουμε η παραγωγή λακτάσης μειώνεται. Στα περισσότερα θηλαστικά η παραγωγή λακτάσης σταματά μόλις απογαλακτιστούν, στον άνθρωπο όμως, που καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια στης ζωής του, συνεχίζεται μειούμενη. Η εκδήλωσή της διαφέρει στη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η δυσανεξία μπορεί επίσης να εμφανιστεί δευτερογενώς ως αποτέλεσμα τραυματισμού, μόλυνσης ή ασθένειας του λεπτού εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη, γαστρεντερίτιδα).

 

Τι είναι η λακτόζη και γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία σ’ αυτή;
5 (100%) 1 vote

You may also like...