Τι είναι το απάκι και πώς φτιάχνεται;

Το έχεις δει σε συνταγές, σε περιοδικά, σε μενού εστιατορίων. Τελικά, τι είναι το απάκι;

Τι είναι το απάκι

Το απάκι είναι ένα καπνιστό αλλαντικό που παρασκευάζεται από άπαχο χοιρινό κι έχει καταγωγή από την Κρήτη.

Πώς φτιάχνεται;

Το παραδοσιακό Κρητικό απάκι παρασκευάζεται από ψαρονέφρι ως εξής: Αρχικά αλατοπιπερώνεται και πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι. Μαρινάρεται για 1-3 ημέρες σε ποιοτικό ξύδι (από καλό κρασί) κι έπειτα κρεμιέται σε ειδικό χώρο, όπου καπνίζεται με κλαδιά από ελιά, κυπαρίσσι, πορτοκαλιά και άλλα δέντρα, αλλά και με μυρωδικά όπως δενδρολίβανο, θρούμπι, δάφνη και φασκόμηλο, ώστε να αποκτήσει τη χαρακτηριστική αρωματική και απολαυστική του γεύση.

Εκτός από ψαρονέφρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρέας από χοιρινό μπούτι, που έχει χαμηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πρόκειται για κρέας όσο γίνεται τρυφερό και δίχως λίπος!

Αν θέλεις να δεις πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου απάκι, δες το παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο. Αν θέλεις πρώτα να το δοκιμάσεις, μπορείς να το βρεις σε διάφορα καταστήματα – ακόμα και online, όπως εδώ!

Τι είναι το απάκι και πώς φτιάχνεται;
4.56 (91.11%) 9 votes

You may also like...