Τι είναι η γλουτένη;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη γλουτένη. Ξέρουμε, όμως, τι ακριβώς είναι;

Γλουτένη

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και τη σίκαλη. Μικρή αναλογία γλουτένης βρίσκεται επίσης στη βρώμη.

Λόγω των ελαστικών ιδιοτήτων της, χρησιμοποιείται στην παρασκευή επεξεργασμένων τροφών, επειδή κάνει τα διάφορα αλεύρια να «δέσουν» καλύτερα και έτσι το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πιο συμπαγές, αφράτο και νόστιμο. Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού.

Δυσανεξία και άλλα προβλήματα

Δυστυχώς, η πρωτεΐνη αυτή προκαλεί σε αρκετούς ανθρώπους γαστρεντερολογικά προβλήματα και δυσανεξία (η οποία ονομάζεται κοιλιοκάκη), καθώς και αύξηση βάρους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερβολική κατανάλωση γλουτένης, ακριβώς επειδή χρησιμοποιείται ευρέως σαν πρόσθετο συστατικό. Επιπλέον, είναι αρκετά πιθανόν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός σήμερα είναι πιο ευάλωτος από ό,τι παλαιότερα, λόγω των φαρμάκων και κυρίως των αντιβιώσεων. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που εξηγεί το γιατί, ενώ πάντοτε ο άνθρωπος έτρωγε σιτηρά, σήμερα δεν μπορεί να ανεχτεί τόσο εύκολα την πρόσληψη γλουτένης.

Οι άνθρωποι με τέτοια προβλήματα μπορούν να καταναλώσουν άλλες τροφές πλούσιες σε άμυλο/υδατάνθρακες, όπως είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, το κεχρί, το φαγόπυρο, ο αμάρανθος και η κινόα.

Βαθμολόγησε το άρθρο

You may also like...